Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΟΥ.

ΥΛΙΚΑ  : (Για τη φύλλο) 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,           1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι, περίπου 1½ ποτήρι νερού
Αφήνουμε το ζυμάρι του φύλλου να ξεκουραστεί
χλιαρό νερό, 1 κ.γλ. αλάτι, ελαιόλαδο για τα φύλλα, αλεύρι για τα φύλλα.                                                                
ΥΛΙΚΑ  : (Για τη σπανακόπιτα) 1 κιλό σπανάκι, 250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη, 1 κγ αλάτι, 1 κσ  πορτοκαλοπίπερο, ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, λίγη καυκαλήθρα και λίγο μάραθο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : (Για το φύλλο) Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄. Το χωρίζουμε στα 4 και
Μόλις βγήκε από το φούρνα
ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί. Πρέπει όμως όταν στρώνουμε ένα φύλλο πρέπει να το λαδώνουμε με ένα πινέλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Στύβουμε καλά το σπανάκι με τα άλλα χορταρικά να φύγουν τα πολλά υγρά και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι.
Προηγουμένως, έχουμε λαδώσει το ταψί και ρίχνουμε μέσα τα δύο κάτω φύλλα, καθώς επίσης και όλα τα υλικά στο σπανάκι και τα ανακατεύουμε.                                                                                     
Όλα τα υλικά τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί που έχουμε ήδη στρώσει τα δύο κάτω φύλλα.
Έτοιμη η σπανακόπιτα. Καλή απόλαυση.
Η επόμενη κίνηση είναι να ανοίξουμε και τα άλλα δύο πάνω φύλλα     ένα – ένα. Μη ξεχάσετε να τα λαδώσετε και αυτά.             Τέλος, ρίχνουμε στο επάνω φύλλο λίγο νερό (ψιχαλητά) και με το πινέλο το αλείφουμε με λάδι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και  βάζουμε το ταψί στους 180ο για μισή ώρα περίπου.

Απολαύστε την, είναι υπέροχη !             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου