ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ-ΨΑΡΙΑ


                 SAOUTIS  INSURANCE                         43 Χρόνια  Ποιοτικής  Ασφαλιστικής Προσφοράς
              Για το Αυτοκίνητό σας, Για την Υγεία σας, την Κατοικία σας.                                  Αριστοδήμου 42, 24100 Καλαμάτα.                                                          
          Τηλ. 2721 300 351, Κιν. 6977 172942, e-mail: saouti@gmail.com               
           
URLhttp://asfalisistinpraxi.blogspot.com
          
ΛΙΟΚΑΥΤΟΣ  ΓΑΒΡΟΣ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Το καλοκαιράκι φαίνεται ότι μας εγκαταλείπει οριστικά. Το Σάββατο που μας πέρασε, ήταν η τελευταία λιακάδα. Αυτήν εκμεταλλεύτηκα και δημιούργησα ένα απίστευτο μεζέ που σίγουρα θα αξιοποιήσετε κι εσείς, όσοι είστε λάτρεις του καλού μεζέ, ελάτε μαζί μας να σας κάνουμε το τραπέζι.  
ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό φρέσκο γάβρο,    έτοιμη  λιαστή ντομάτα.                                                                    
ΕΚΕΛΕΣΗ: Φιλετάρουμε το γάβρο μας, τον πλένουμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο χοντρό αλάτι και τον αφήνουμε για 5-6 ώρες στον  ήλιο.   
                                                             
Όταν «ψηθεί» στον ήλιο, τον βάζουμε σε μια σχάρα, είτε στα κάρβουνα, είτε σε ηλεκτρική ψησταριά (ασφαλώς είναι καλύτερα στα κάρβουνα) και τον ψήνουμε. Πρέπει όμως να μη ψηθεί πολύ και γίνει κόκαλο, πρέπει να μείνει λίγο ζουμερός.                                                                                              Βάζουμε το γάβρο σε ένα πιάτο μαζί με μερικές λιαστές ντομάτες, ρίχνουμε και λίγο λάδι Καλαμάτας της Κορωνέϊκης ποικιλίας, ίσως και λίγες μαύρες ελιές, επίσης Καλαμάτας.  Όταν αυτά συνοδεύονται με ουζάκι ή και τσιπουράκι, τότε τρώτε ένα από τους καλύτερους μεζέδες.

Απολαύστε τον                                                                                                        Στην υγειά σας !


                         ----- / / / -----









ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Τα καλαμαράκια είναι ένα φαγητό πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα, σαν θαλασσινός λαός που είμαστε. Τολμούμε να πούμε ότι η πιό συνηθισμένη συνταγή τους είναι οι ροδέλες καλαμαράκια τηγανητές. Από εκεί και μετά, υπάρχουν διάφορες συνταγές τις οποίες συναντάμαι σε όλη την Ελλάδα. Η σημερινή μας συνταγή, αναφέρεται σε μια συνταγή που συναντήσαμε, εμείς προσωπικά σε ταβερνάκι της Καλαμάτας και είδή ήταν τόσο ωραίο πιάτο. Μιλάμε για "καλαμαράκι γεμιστό στο φούρνο" είπαμε να το καταγράψουμε στο blog μας να το δοκιμάσετε όλοι.            

ΥΛΙΚΑ                                                                                                                                                         
500 γρ. καλαμαράκι ολόκληρο καθαρισμένο,  50 γρ. ρύζι κίτρινο, 1 κρεμμύδι ξερό,  1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο,          ½ ματσάκι  μαιντανό φρέσκο, 1 μεγάλη ή 2 μικρότερες ντομάτες γινομένες, 1 κουταλιά σούπας ντομάτα κονκασέ,  προαιρετικά 500ml ζωμό λαχανικών,  3/4 νεροπότηρου  λευκό κρασί,  Παρθένο ελαιόλαδο ΚαλαμάταςΑλατοπίπερο και μερικές  Οδοντογλυφίδες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ                                                                                                                                                         Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. Αποφεύγουμε να χρησιμοποισούμε μεγάλα καλαμαράκια, γιατί είναι πιο μαλακά και πιο νόστιμα.  Γέμιση: ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια σε μέτρια φωτιά.      Τα αφήνουμε λίγη ώρα, να σοταριστούν  και μετά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο και ξερό κρεμμύδι.                 Ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη ντομάτα , χωρίς πολλά υγρά όμως, γιατί και τα καλαμάρια έχουν βγάλει ήδη υγρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε και το ρύζι, το γυρνάμε 2-3 φορές στην κατσαρόλα και σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε και 250 ml ζωμό λαχανικών. Περιμένουμε να δέσει η γέμιση και την κατεβάζουμε από την φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Πριν γεμίσουμε τα καλαμαράκια, τα χαράζουμε οριζοντίως και στη συνέχεια τα γεμίζουμε, με ένα κουτάλι του γλυκού. Δεν φουσκώνουμε το κάθε καλαμαράκι με γέμιση, το αφήνουμε χαλαρό, γιατί στη συνέχεια θα φουσκώσει το ρύζι. Το κάθε ένα το κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε όλα σε ένα πυρέξ ή ταψί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό (250 ml). Ρίχνουμε άλλη μια ψιλοκομμένη ντομάτα και ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, βάζοντας ελάχιστο αλάτι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, χωρίς να τα σκεπάσουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλα καλαμάρια, σκεπάζουμε το ταψί στο ψήσιμο, για να μαλακώσουν. Τρώγονται ζεστα ή κρύα, αναλόγως με την όρεξη του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου