ΚΑΤΣΙΚΙ-ΑΡΝΙ



ΜΑΣΤΕΛΟ (Συνταγή Σίφνου)

 Το μαστέλο στη Σίφνο, το έφτιαχναν οι διάσημοι  Σιφνιοί κεραμοποιοί, από πολλά χρόνια τώρα. Στο ειδικό, αυτό, πήλινο σκεύος που είναι χωρίς καπάκι, έφτιαχναν  το συγκεκριμένο φαγητό. Τότε οι Σιφνιοί πήγαιναν τα κατσίκια τους και έβοσκαν σε κάποια ξερονήσια, όπου το χορτάρι που έτρωγαν τα κατσίκια τους, ήταν «ποτισμένο» από την αλμύρα της θάλασσας και το γευστικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό που δεν μπορεί να περιγραφεί με δύο λόγια.    Οι ντόπιοι, έλεγαν πάμε να φτιάξουμε Μαστέλο, έτσι το φαγητό αυτό πήρε το όνομα του σκεύους.                        Το άλλο χαρακτηριστικό, αυτού του φαγητού, είναι ότι το άφηναν όλη τη νύχτα σε χαμηλή θερμοκρασία  στους ξυλόφουρνους του νησιού και η νοστιμιά του ήταν ακόμη πιο συγκλονιστική.                                                         Ελάτε λοιπόν να δοκιμάσουμε το Μαστέλο Σίφνου.                                                                                                                                             ΥΛΙΚΑ: 5-6 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι (κατά προτίμηση κατσίκι) κομμένο σε μερίδες – κόκκινο κρασί – μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο – μπόλια (προαιρετική) – αλάτι – πιπέρι – κληματόβεργες – αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα (αναλόγως που θα ψηθεί).                                                                                                   ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεπλένουμε το κρέας με κόκκινο κρασί. Τα αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και πασπαλίζουμε όλες τις μερίδες με μπόλικο άνηθο. Στρώνουμε στον πάτο από το μαστέλο, χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Προαιρετικά αν θέλουμε καλύπτουμε στο τέλος τα κομμάτια του κρέατος με μπόλια. Το καταβρέχουμε με 1 ½  - 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί (αν είναι καθαρό, μπορούμε να-χρησιμοποιήσουμε από αυτό που το ξεπλύναμε). Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Το βάζουμε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½    με 5 ώρες!                                                                                                    ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ηλεκτρικό φούρνο το βάζουμε να ψηθεί για μία ώρα στους 200 βαθμούς και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 100 βαθμούς. Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα χωρίς να την τρυπήσουμε! Πολλές νοικοκυρές, στον πάτο του μαστέλου, κάτω από τις κληματόβεργες, τοποθετούν αλατοπιπερομένες μαζί με ρήγανη, πατάτες κομμένες όπως για το ψητό του φούρνου !                                   Δοκιμάστε το, είναι μια άλλη γεύση πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου