Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΣΤΕΛΟ ΣΙΦΝΟΥ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΓΕΥΣΗ !!!

Όταν πήγα για πρώτη φορά στη Σίφνο, μου είπαν θέλεις να δοκιμάσεις μια συνταγή από κατσίκι ; Γενικά εμένα μου αρέσει το κατσίκι, αλλά είπα

Oi κληματόβεργες χιαστί στη γάστρα
αδιάφορα «ναι, γιατί όχι». Μέχρι να σερβιριστώ μου είπαν ότι στο φαγητό δεν μπαίνει λάδι. Ωχ, είπα θα είναι το πιο άνοστο κατσίκι που θα έχω φάει.  Όταν επί τέλους με σέρβιραν και άρχισα να τρώω διερευνητικά, για να δω τι γεύση θα είναι, άρχισα να ανεβαίνω, και όχι να τρώω, αλλά να απογειώνομαι από τη νοστιμιά που ένιωθα στον ουρανίσκο μου.                                                                               Από τότε μέχρι σήμερα αυτό το μοναδικό, το εκπληκτικό, το απίστευτο φαγητό το μαγειρεύω και κάθε φορά που το τρώω, το βλέπω ότι είναι και πιο ωραίο με αποτέλεσμα
Τοποθετούμε τα κατσίκι στο πλέγμα
όποιοι το τρώνε να απολαμβάνουν την υψίστη γεύση στο κατσίκι. Δοκιμάστε το, το ταχύτερο δυνατόν !!!    

ΥΛΙΚΑ: 5-6 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες, κόκκινο κρασί, μπόλικο ψιλοκομμένο μάραθο, μπόλια (προαιρετική),  αλάτι, πιπέρι,  κληματόβεργες, αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα,  (αναλόγως που θα ψηθεί).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ξεπλένουμε το κρέας με κόκκινο κρασί.                    
Μόλις βγήκε από το φούρνο
Τα αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Στρώνουμε στον πάτο από το μαστέλο (ειδικό πήλινο σκεύος για το συγκεκριμένο φαγητό χωρίς καπάκι) ή την πήλινη γάστρα, χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Ρίχνουμε κόκκινο κρασί μέχρι το επίπεδο που είναι οι κληματόβεργες.                                   Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος. Προαιρετικά αν θέλουμε καλύπτουμε στο τέλος τα κομμάτια του κρέατος με μπόλια. Το καταβρέχουμε με 1 ½  - 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί και μετά το καλύπτουμε όλο το κρέας με μπόλικο ψιλοκομμένο μάραθο.                                                
Σερβίρουμε...και
καλή σας ΑΠΟΛΑΥΣΗ
Σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες. Το βάζουμε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½ με 5 ώρες !                                                                                                                                                  ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν θέλουμε να ψήσουμε το φαγητό σε ηλεκτρικό φούρνο το βάζουμε να ψηθεί για μία ώρα στους 200 βαθμούς και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 60 – 70  βαθμούς. Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα χωρίς να την τρυπήσουμε! Πολλές νοικοκυρές, στον πάτο του μαστέλου, κάτω από τις κληματόβεργες, μπορούμε να τοποθετήσουμε πατάτες που τις έχουμε αλατοπιπερώσει μαζί με ρίγανη κομμένες όπως για το ψητό του φούρνου !
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου