Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΣΚΟΡΔΟ ; Α,ΠΑ ΠΑ ΠΑ ! Και όμως έχει πολλές Θεραπευτικές ιδιότητες !

Στη σημερινή μας αναφορά για την Ελληνική Παραδοσιακή  Κουζίνα, δεν θα σας παρουσιάσουμε κάποια συνταγή, απλά θα κάνουμε αναφορά σε ένα προϊόν που πολλοί αποφεύγουν να το φάνε, αλλά έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες που αξίζει να αναφερθούμε σ’ αυτό.                                

Φίλοι και φίλες, σας παρουσιάζουμε ένα φάρμακο της φύσης το ΣΚΟΡΔΟ. Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

Πρόκειται για μια τροφή που δυστυχώς αποφεύγεται από πολύ κόσμο, όπως προαναφέραμε, λόγω της έντονης χαρακτηριστικής μυρωδιάς  του.  Άν όμως σκεφθείτε τα οφέλη που μπορείτε να αποκτήσετε από αυτήν, ίσως αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και φροντίσετε να την εντάξετε στη διατροφή σας.
 
Όταν μία σκελίδα σκόρδου κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, τότε αρχίζει μια χημική αντίδραση, η οποία παράγει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη και είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του, αλλά και για τις περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις του.             Οι ειδικοί λοιπόν, προτείνουν να περιμένουμε 15 λεπτά από το ξεφλούδισμα και το κόψιμο του σκόρδου μέχρι το ψήσιμό του, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να παραχθεί η ουσία αυτή και να ωφεληθούμε περισσότερο από τις ευεργετικές της ιδιότητες. 
Διατροφική αξία
Διαθέτει πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες C και B6.
Tα 100 γρ. παρέχουν 98 θερμίδες, ενώ η μία σκελίδα (3γρ.) δίνει μόλις 3 θερμίδες. 
Σε τι ωφελεί 
Έχει προστατευτική δράση στην καρδιά, καθώς και στα κύτταρα του εγκεφάλου, γι’ αυτό και πιστεύεται ότι χαρίζει μακροζωία.         
Eίναι αποτοξινωτικό, τονωτικό του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και την πηκτικότητα του αίματος. Mια άλλη ιδιότητα του σκόρδου είναι ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων από επικίνδυνα μικρόβια. 
Tέλος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ενδέχεται να προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του προστάτη. H ποσότητα σκόρδου που φαίνεται να είναι αποτελεσματική είναι το ισοδύναμο μίας σκελίδας ημερησίως ή μία ταμπλέτα σκόρδου 300 mg.
Ποιοί πρέπει να το αποφεύγουν.  
Δεν κάνει όμως σε όλους καλό, είναι κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο. Να ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν.                                      
•Γυναίκες που θηλάζουν, γιατί προκαλεί κολικούς στο μωρό. 
•Άτομα που κάνουν αντιπηκτική θεραπεία, λόγω του κινδύνου αιμορραγίας που μπορεί να προκύψει.
•Yποτασικοί, γιατί μειώνει την αρτηριακή πίεση. 
•Aσθενείς του ιού του AIDS, γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. 
Πως μπορείτε να αποφύγεται την κακοσμία του στόματος ;         Για να μη μυρίζεται από την κατανάλωση του σκόρδου, μπορείτε να μασήσετε μερικούς σπόρους γλυκάνισου,  ένα κλωναράκι μαϊντανό,   
2-3 κόκκους καφέ,  ή ακόμη να πιείτε λίγο σιρόπι λάιμ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου