Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΡΥΖΙ

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε αυθεντικά ένα γνήσιο παραδοσιακό φαγητό της Μεσσηνίας, έτσι όπως μας το περιέγραψε μια γιαγιά ενός χωριού.
Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και θα απολαύσετε την πραγματική νοστιμιά όπως άλλοτε. 
......Βασανιστείτε, φτιάξτε το και..... Α-ΠΟ-ΛΑΥ-ΣΤΕ ΤΟ ! ! ! 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ : Όταν σάχναμε αυτό το φαγάκι, διαλέγαμε ένα κομμάτι χοιρινό ψαχνό περίπου 1 ½ κιλό, το κόβαμε σε μικρά κομμάτια, το πλέναμε πολύ καλά και το βάναμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει από τα νερά. Σε μία κατσαρόλα βάναμε λιγότερο από ένα ποτήρι κρασού (3/4) αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας και όταν ζεσταινόταν καλά , βάναμε το κρέας, να σοταριστεί, τόσο μέχρι το κρέας να ασπρίσει. 
Τότε βγάναμε το κρέας και ρίχναμε μέσα 2 κρεμμύδια ξερά  χοντροκομμένα,
παράλληλα ρίχναμε  μισό ποτήρι  λευκό κρασάκι, 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι, ένα κουταλάκι πορτοκαλοπίπερο,  2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη, συνδυασμό ξερής και φρέσκιας,  μία σκελίδα  σκόρδο, 1 πράσο κομμένο σε κομμάτια, 1 φρέσκο κρεμμύδι και τα ανακατεύαμε. Στη συνέχεια ρίχναμε και πάλι το κρέας μέσα και τρία ποτήρια νερό και το αφήναμε να βράσει περίπου 1/2 ώρα.
 Αφαιρούσαμε ένα ποτήρι από το ζουμί, με την κουτάλα και το κρατάγαμε σε μια κούπα για το ρύζι.  Επειδή αφαιρέσαμε αυτό το ζουμί, για να μην  καεί  βάναμε μία κούπα νερό χλιαρό στην κατσαρόλα.
Το αφήναμε περίπου 1 ώρα να βράζει και το ελέγχαμε αν έχει βράσει τρυπώντας το κρέας με πιρούνι κατά διαστήματα.  Αν βλέπαμε ότι δεν είχε βράσει και τέλειωνε το νερό,  βάναμε λίγο νεράκι, πάλι ζεστό για να μην καεί.
Αν είχε βράσει το αφήναμε μέχρι να λιγοστέψουν τα υγρά του και να μείνει με το λάδι και λίγο ζουμί. Τότε προσθέταμε άλλο ένα μικρό κουταλάκι ρίγανη, ή αν θέλαμε ρίχναμε 1-2 μικρά κλαράκια φρέσκια ρίγανη.
Λίγο πριν το τέλος στύβουμε το χυμό 2 λεμονιών  στο κρέας, ανακατεύαμε

για λίγο και το φαγάκι μας τότε ήταν έτοιμο, γι’ αυτό το βγάναμε  από τη φωτιά για να μη μας  καεί.               
 ΣΗΜ. Αν και πάλι είχε μείνει περισσότερο ζουμάκι, παίρναμε λίγο από αυτό το ζουμί σε ένα φλιτζανάκι, το ανακατεύαμε με λίγο αλεύρι και τα ξαναρίχναμε στην κατσαρόλα για να δέσει η σάλτσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ : Ξεπλέναμε 2 νερά, ένα ποτήρι ρύζι κίτρινο για πιλάφι.
Ρίχναμε στην κατσαρόλα τρία ποτήρια νερό, ένα χοντροκομμένο κρεμμύδι, ένα κουταλάκι του γλυκού  αλάτι, μια σκελίδα σκόρδο, μισό ποτήρι του κρασού γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας και το ζουμί από το κρέας που είχαμε  κρατήσει από πριν.   Όλα αυτά τα βάναμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
Όταν άρχιζε ο βρασμός ρίχναμε ένα ποτήρι ρύζι για κάθε 3 ποτήρια νερό, ανακατεύοντας το για λίγο.
Το αφήναμε να βράσει σε σιγανή φωτιά.
Όταν απορροφούσε τα υγρά και κάνει τρυπίτσες το αποσύραμε από τη φωτιά, το σκεπάζαμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω  βάναμε το καπάκι της κατσαρόλας (αυτό το κάναμε για να φουσκώσει το ρύζι και να γίνει σπυρωτό).

Και για να ξέρετε τι τρώτε, σας δίνουμε και τη διατροφική αξία των Βασικών Υλικών  αυτού του φαγητού. 

Διατροφική Αξία Χοιρινού.
Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την σύνθεση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.                                                                                                     
Είναι πηγή βιταμινών Α και Β. Σε υψηλές αναλογίες D, Ε και K, ενώ ακόμη περιέχει σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο.   Έχει μικρά ποσοστά χοληστερίνης, το περισσότερο λίπος βρίσκεται περιφερειακά του κρέατος (ορατό) οπού εύκολα αφαιρείται και υπάρχον κάποια κομμάτια όπως το ψαρονέφρι το οποίο έχει περίπου 6% λίπος (δηλαδή ίσως λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου) ή το “μάτι” της μπριζόλας όπου μπορεί να περιέχει και 4% λίπος (στα 300gr e 12 gr λίπος). 
 Διατροφική Αξία ρυζιού. Το ρύζι είναι από τα αρχαιότερα δημητριακά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για τη διατροφή του. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί τη βασική τροφή σχεδόν του μισού πληθυσμού της γης. Η ξεχωριστή θρεπτική του αξία έγκειται στην περιεκτικότητά του σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β και Ε, ενώ επιπλέον το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπη και νάτριο (αλάτι).
Πολλαπλά οφέλη. Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της ισορροπίας υγρών, καθώς και στην καλύτερη νεφρική και νευρομυϊκή λειτουργία του οργανισμού μας. Σημαντικό ρόλο στη μυϊκή λειτουργία διαδραματίζει και το μαγνήσιο του ρυζιού, που σε συνδυασμό με το φώσφορο προάγει και την υγεία των οστών.                                                                                                                                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου