Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΓΟΥΝΑ ΠΑΡΟΥ !!!!!!

Ήταν μέσα στα σχέδιά μου να φτιάξω στο σπίτι μου, ότι έτρωγα στα εστιατόρια και ταβερνάκια της Πάρου. Επειδή έχει περάσει
Μόλις αλατίσαμε, ρίγανη, και μά;ραθο
μια 5ετία και δεν κατάφερα να πάω. Από το χειμώνα σχεδίαζα τώρα το καλοκαίρι να έφτιαχνα την  περιβόητη συνταγή της Πάρου τη ΓΟΥΝΑ. 

Ήταν η πρώτη φορά που την έκανα γι' αυτό είχα την αγωνία αν μου πετυύχει η συνταγή ή όχι. Έκανα τα λαθάκια μου και η επόμενη φορά θα γίνει η ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΟΥΝΑ
Ας δούμε όμως μια - μια τις κινήσεις μου.
ΥΛΙΚΑ : Για ψάρι μπορείτε να χρησιμοπουήσετε Κολιό ή
Το σκεπάζουμε με τούλι, στον ήλιιο.
 Σκουμπρί, μπορείτε όμως και Ασπροσάφριδα. Το καλύτερο είναι Κολιός και αυτό χρησιμοποίησα. Χοντρό αλάτι, ρίγανη, και θα χρησιμοποιήσετε και λαδολέμονο. Τέλος, είχα άγριο μάραθο και έκανα πολύ καλά που τον χρησιμοποίησα και ένα κομμάτι τούλι για να το σκεπάσουμε.`

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Κατ' αρχήν πιάνουμε το ψάρι με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι και πετάμε το κεφάλι. 
Μόλις το βγάλαμε από τον ήλιο
και πάει στη φωτιά.
Σιγά - σιγά, ανοίγουμε από την πλευρά της κοιλιάς, το ψάρι και το κόβουμε  μέχρι κάτω με σκοπό να βγάλουμε το κεντρικό και τα πλαϊνά κόκαλα. 
Το ψάρι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το χωρίσουμε στα δύο.
Πρέπει να ανοίξει και αμέσως μετά θα χρειαστεί να του ρίξουμε χοντρό αλάτι, λίγη ρίγανη και το μάραθο αφού τον ψιλοκόψουμε.
Στη συνέχεια δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε ή βάζουμε ένα καλαμάκι οριζόντια για να μην πετσικάρει το ψάρι και το κρεμάμε σε ένα σκοινί για να το κάψει ο ήλιος, ή το βάζουμε σε μια σκάρα ψησίματος και από κάτω ένα ταψί για να στάζουν τα υγρά του ψαριού. 
Το ψάρι, εγώ το άφησα στον ήλιο 2 ημέρες, αλλά τελικά ήταν
Ψημμένο και..στο πιάτο
πολύ, αφού κάηκε περισσότερο απ' ότι περίμενα. Την επόμενη φορά θα το αφήσω μια ημέρα.

Αφού  το πάρουμε από τον ήλιο, έχουμε ανάψει τα κάρβουνα, έχουν χωνέψει και το αφήνουμε στη φωτιά να ψηθεί όσο χρειαστεί.
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάρβουνα βάλτε το στην ηλεκτρική ψησιέρα.
Η γούνα μας είναι έτοιμη, περιχύνουμε λίγο ακόμη ψιλοκομμένο μάραθο και το λαδολέμονο και το αποτέλεσμα ήταν                                                         ε-κπλη-κτι-κό !!!!!!!                                         η νοστιμιά της Γούνας ήταν μια διαφορετική γεύση που όμοιά της δεν υπάρχει. Σας διαβεβαιώνω ! ! !
    
         ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου