Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΡΙΑΜ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ;

Είναι Μεσσηνιακό, δροσερό, υγιεινό και πάρα πολύ νόστιμο.             
Η Μεσσηνία που διαθέτει όλα αυτά τα λαχανικά, φρέσκα, νοστιμότατα, αφού οι περισσότεροι ή τα έχουν στις αυλές τους ή στα μπαλκόνια τους
ή στα κτήματά τους μικρά ή μεγάλα.                      
Απολαύστε αυτό το φαγητό και θα εντυπωσιαστείτε !  
ΥΛΙΚΑ : 4 Μελιτζάνες φλάσκες,     4 κολοκυθάκια,                             4 πατάτες,                        
4 ώριμες σφιχτές ντομάτες,           4 σκελίδες σκόρδο,                                                                               
2 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο,                                                                  
2 κσ βασιλικό ψιλοκομμένο,                                                                  2 κσ μαϊντανό,                                                                                      1 φλ. Ελαιόλαδο Καλαμάτας, 
1 φλ. νερό,                                         
αλάτι χοντρό κατά προτίμηση και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΕΚΕΛΕΣΗ : Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.  Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, κόβουμε τις
μελιτζάνες σε ανάλογα  κομμάτια, τα κολοκύθια επίσης (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες ροδέλες και τις πατάτες και αυτές ροδέλες.
Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ. 
Πιέζουμε με το μαχαίρι το σκόρδο και μετά ο ψιλοκόβουμε,                                Περιχύνουμε  το φαγητό με το ελαιόλαδο Καλαμάτας, Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.                    
Τα ανακατεύουμε, αν θέλουμε και  με τα χέρια. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).                     
Τέλος, επάνω - επάνω θα βάλουμε τις ροδέλες της ντομάτας και στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄-45΄. Την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε. 
Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που ση Μεσσηνία γίνεται συχνά, αφού όλα τα λαχανικά υπάρχουν σε αφθονία.                                                                         Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με μια ωραία Μεσσηνιακή φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου