Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλοι έχουμε ακούσει, όλοι έχουμε, έστω και μια φορά, φάει τα περίφημα Σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα και άλλες συνταγές που προέρχονται είτε από τη Σμύρνη, είτε από την Πόλη.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή για Σουτζουκάκια Πολίτικα !
Δείτε λοιπόν ένα - ένα τα υλικά που θα χρειαστείτε.


ΥΛΙΚΑ

500 γραμμάρια βοδινό και 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά,                               3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αφαιρέστε την φύτρα για να μην είναι βαρύ), 
2 κουταλάκια κύμινο,    
1 φλιτζάνι αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμών,                        
½ κουταλάκι μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι,                                                    Αλάτι κατά βούληση (σίγουρα μια κουταλιά στο κιμά μέσα),                    
1 κουταλιά ξύδι, 8 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 2 κουτιά ψιλοκομμένα ντοματάκια, μια κουταλιά πελτέ,                                     
Λίγη ζάχαρη αν είναι ξινή η σάλτσα,  κρεμμύδι τριμμένο,                                     1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μαζί με τα κοτσάνια και πατάτες για τον πουρέ ή όσοι δεν τον θέλετε κάνετε τηγανητές πατάτες ή ακόμη και ρύζι.
Προαιρετικά, στη σάλτσα μπορείτε να βάλετε και λιαστή ντομάτα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
Ας βάλουμε τα πράγματα όμως από την αρχή και ας πάμε να κάνουμε μαζί μια-μια τις ενέργειες μέχρι να απολαύσετε αυτό το υπέροχο πιάτο.
1. Μουλιάζετε το ψωμί και στη συνέχεια αφαιρείτε την κόρα.                                2. Ζυμώνετε το κιμά μαζί με το ψωμί, τα αυγά, το κύμινο, το αλάτι,  
    το μαϊντανό, το πιπέρι, το ξίδι και το ελαιόλαδο Καλαμών.                  
3. Μέσα σε ένα πιάτο βάζετε αλεύρι και αφού έχετε πλάσει μικρά έως μέτρια
    σουτζουκάκια τα  αλευρώνετε ελαφρά.
4. Σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο Καλαμών και αφού ζεσταθεί,          
    σοτάρετε κατ' αρχήν το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια βάζετε 
    για τηγάνισμα τα σουτζουκάκια.
5. Παράλληλα, ρίχνετε τη ντομάτα, τον πελτέ, αλατοπιπερώνετε,ρίχνετε και το       μαϊντανό. 
6. Όλα αυτά τα υλικά τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μελώσουν και να
    δέσει η σάλτσα.
7. Προς το τέλος, ρίχνετε και τη λιαστή ντομάτα, για να δώσει και αυτή τη δική       της νοστιμιά.                                                                       
8. Φτιάχνετε ένα πουρέ πατάτας και μόλις είναι έτοιμος τον ανακατεύετε  
    βάζοντας μια γεμάτη κουταλιά φρέσκο βούτυρο για να πάρει το άρωμά του.                                                                                                                                9. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια στο κέντρο ενός πιάτου, απλώνετε γύρω-γύρω
     τον πουρέ και πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και
     μπόλικη σάλτσα.                                                                                                                                                                                                                                Σημείωσεις: 1.Αν θέλετε να είναι πιο αφράτα τα σουτζουκάκια, προσθέστε
                          ένα ποτηράκι υγρή σόδα καθώς ζυμώνετε το κιμά. Ναί, ναί, το
                          αναψυκτικό!
                          2. Φυσικά το υπέροχο αυτό φαγητό, καλό είναι να συνοδεύετε
                          με ένα ποτήρι κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου