Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΙ ΧΑΣΑΠΙΚΟ ΑΡΓΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ !

Η προσπάθειά μας για τη γνωριμία μας με τις Ελληνικές Παραδοσιακές νοστιμιές, συνεχίζεται και σ' αυτή τη δημοσίευσή μας. Αυτή τη φορά η περιοχή είναι Πελοποννησιακή και συγκεκριμένα από το Άργος. Το υλικό είναι το Μοσχάρι, μαζί με όλα τα άλλα υλικά που το συνοδεύουν για να φτιαχτεί μια νοστιμιά τέτοια που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει. Ξεκινήστε λοιπόν τη συνταγή και θα μας επιβεβαιώσετε ως προς τη νοστιμιά !

ΥΛΙΚΑ: 2,5 κιλά Μοσχάρι (με κόκκαλο), 1 κιλό κρεμμύδια, 1 κιλό ντομάτες, 10 ολόκληρα μπαχάρια, αλάτι, πιπέρι, 1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο Καλαμών.                                                  Προαιρετικά  ρίχνουμε μια καυτερή πιπερίτσα.                                                                                                                               ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το κρέας μας σε μερίδες, το πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσει (πείτε στον κρεοπώλη σας να το κόψει επειδή θα έχει και το κόκκαλο). Κόβουμε τα κρεμμύδια όπως στις σαλάτες και λίγο πιο χονδρά. Κόβουμε τις τομάτες σε μικρά κυβάκια αφού τις ξεφλουδίσουμε προηγουμένως.
 Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας. Αν είναι δυνατόν το σκεύος που θα βάλουμε να είναι πήλινη γάστρα.
Απλώνουμε όλα τα κρεμμύδια σε στρώμα στην γάστρα μας. Μετά τοποθετούμε τις μερίδες του μοσχαριού ώστε να καλύψουν τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε τα ολόκληρα μπαχάρια μας, απλώνουμε τις τομάτες ώστε να καλύψουν όλα τα κομμάτια κρέας.
Ρίχνουμε λίγο πιπέρι πάνω στις τομάτες και όλο το ελαιόλαδο.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ ! !
Σκεπάζουμε την γάστρα μας, θερμαίνουμε το φούρνο
  στους 200 βαθμούς (όχι στον αέρα) και φουρνίζουμε. Μετά 2 1/2 ώρες αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας, ελέγχουμε (αλλά δεν ανακατεύουμε) να δούμε αν το φαγάκι μας έχει υγρά και γυρίζουμε τον φούρνο στον αέρα για άλλη μισή ώρα ώστε να τραβήξει τα περιττά υγρά.                                                                                          Δεν μας φοβίζει αν οι τομάτες έχουν αρπάξει από πάνω. Βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό ή και κρύο ακόμη.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές στο ελαιόλαδο Καλαμάτας και πασπαλισμένες με μυζήθρα ,ή ακόμη και με ρύζι, και κρασάκι κρύο κόκκινο.
Όσοι θέλετε και σας αρέσει το καυτερό, ρίξτε μια καυτερή πιπερίτσα, δίνει άλλη γεύση.
Θεωρούμε την γαστρονομική σας απόλαυση σίγουρη.                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου