Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΑ (ΤΟ ΘΕΪΚΟ)

Η Ελληνική γαστρονομία δεν έχει όρια, δημιούργησε ένα φαγάκι με απίστευτη γεύση που αποτελείται από 3 κρέατα και που η νοστιμιά του, επίσης δεν έχει όρια. 
Ας δούμε όμως σιγά - σιγά πως μπορείτε και εσείς να απολαύσετε μια παραδοσιακή Ελληνική νοστιμιά.


ΥΛΙΚΑ :

 Δύο κιλά κρέας αρνί ή κατσίκι, μοσχάρι και χοιρινό, ολόκληρο και όχι σε κομμάτια. Το αρνί ή κατσίκι να είναι μπούτι.   6-10 Σκελίδες Σκόρδο,             300 γρ. Κεφαλογραβιέρα ή Γραβιέρα Αμφιλοχίας, (κομμένο σε κυβάκια), Βούτυρο, Μουστάρδα (Προαιρετικά) Αλάτι χοντρό φρεσκοτριμμένο, Πιπέρι επίσης φρεσκοτριμμένο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Για να είναι πετυχημένο αυτό το φαγητό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κρέας τριών διαφορετικών ειδών. Συνήθως να είναι  μοσχάρι, κατσίκι (μπούτι) και χοιρινό επίσης μπούτι. Πλένουμε καλά το κρέας, το στεγνώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε αλατοπίπερο. Κατόπιν παίρνουμε ένα μυτερό μαχαίρι και κάνουμε τρύπες στο κρέας μέσα στις οποίες βάζουμε με το δάχτυλό μας αλατοπίπερο και μία σκελίδα σκόρδο. Επίσης τρυπάμε και σε άλλα σημεία το κρέας και βάζουμε στις τρύπες κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα κομμένη σε σφήνες. Η ποσότητα του αλατοπίπερου, του σκόρδου και του τυριού είναι ανάλογη της αρεσκείας σας.  Επειδή όμως το κρέας δεν είναι κομμένο σε κομματάκια αλλά ολόκληρο προσέξτε να το τρυπήσετε σε αρκετά σημεία ώστε να αλατιστεί μέχρι μέσα, έχοντας πάντα στο μυαλό σας, ότι και η γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα είναι αλμυρή και το κρέας εκτός από το υπέροχο άρωμα του τυριού που θα πάρει, θα αλατιστεί  κιόλας. 
Αφού τελειώσετε με αυτή τη διαδικασία, ρίξτε ελαφρώς αλατοπίπερο και εξωτερικά. Αλείψτε το κρέας με φρέσκο βούτυρο και μουστάρδα (προαιρετικά). Όσοι θέλετε μπορείτε να κόψετε και 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες να ψηθούν μαζί με τα κρέατα και να πάρουν τη νοστιμιά τους..                       
Μετά τυλίξτε σφιχτά το κρέας με 3-4 λαδόκολλες και δέστε το με σπάγκο σφιχτά και σταυρωτά.
Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς . Σ’ αυτή τη θερμοκρασία ψήστε το για 20-30 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για άλλες 2 ώρες περίπου.
Γυρίστε το πακετάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος 2 με 3 φορές, έτσι ώστε να μη μαζεύονται τα υγρά στο κάτω μέρος.

Σημειώσεις. Το γκιούλμπασι  είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας,  το φαγάκι αυτό συνοδεύεται με πατάτε που όπως είπαμε ψήνονται μαζί με τα κρέατα .                                                                                  Όσοι έχετε ξυλόφουρνο ή μπορείτε να το πάτε στο φούρνο, καλό είναι να το σιγοψήσετε, αν μάλιστα το βάλετε να ψηθεί από το βράδυ σε σιγανό φούρνο περίπου 70 βαθμών.                                                     Όταν ψηθεί το κρέας κόψτε τον σπάγκο, ανοίξτε με ένα μαχαίρι τη λαδόκολλα στο πάνω μέρος και τυλίξτε τη σιγά-σιγά και γύρω-γύρω ώστε να δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα σκεύος πήλινο, βάλτε το όλο αυτό σε μια πιατέλλα και σερβιρετέ το.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου