Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΚΑΚΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

                                              
Σήμερα η Ορθοδοξία απαιτούσε Ψάρι. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έφαγε ψάρι. Εμείς Κυκλαδίτες στην καταγωγή, προτιμήσαμε ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, την Αμοργό με
την πολύ ωραία και νόστιμη κακαβιά της. Ομολογουμένως ήταν από τα  πιο ωραία Αιγαιοπελαγίτικα πιάτα, η κακκαβιά με τα ολόφρεσκα πετρόψαρα είναι ένα φαγητό του ψαρά, νησιώτικο, ελληνικό,  που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.  
Εμάς πάντως μας ξετρέλανε ! ! !                                       
ΥΛΙΚΑ : 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3 κρεμμύδια, 2 πατάτες,
1 ½ κιλό διάφορα πετρόψαρα, κατά προτίμησα τα σκορπίδια είναι απαραίτητα, χυμό από 2-3 λεμόνια, αλάτι, λεμονοπίπερο, μαϊντανό,   λίγο λάδι και λίγο ακόμη λεμόνι για το λαδολέμονο.                                                                                           
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πασπαλίζουμε με λεμόνι και τα αλατίζουμε.  Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πατάτα την κόβουμε στα τέσσερα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την πατάτα.
Τα βράζουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να μαλακώσουν.
Αφού βράσουν τοποθετούμε τα ψάρια στρώσεις - στρώσεις, αρχίζοντας πρώτα από τα μεγάλα.
Αλατίζουμε ξανά τα ψάρια σε κάθε στρώση χωριστά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα τόσο όσο να σκεπάζει τα ψάρια, βράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, βγάζουμε τα ψάρια με μια τρυπητή κουτάλα,σουρώνουμε την σούπα, τη σερβίρουμε στα πιάτα και χωριστά σερβίρουμε τα ψάρια περιχύνοντας τα με το λαδολέμονο και το μαϊντανό.

Καλή σας Απόλαυση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου