Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια συνταγή  με πολύ ενδιαφέρον, αφού και επίκαιρη είναι και νηστίσιμη είναι και θρεπτική είναι και πολύ νόστιμη είναι.
Εκτός αυτών είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.                            
Ιδού λοιπόν τι χρειάζεστε και πως θα την κάνετε.
ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό πατάτες, μανιτάρια (όποιο είδος εσείς προτιμάτε),           
2 καρότα, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 κρεμμύδι φρέσκο, 3 σκελίδες σκόρδο,       
1 ντομάτα, μισό ματσάκι μαϊντανό, ελαιόλαδο Καλαμάτας, αλάτι και πιπέρι. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.           Στη συνέχεια αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια. Πρέπει να προσέξετε, τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε, τα ρίχνουμε έτσι όπως είναι ή τα κόβουμε στα δύο.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί στο οποίο βάζουμε τα δύο κύρια υλικά μας, πατάτες και μανιτάρια, κόβουμε τα καρότα σε μικρά κομμάτια , όπως επίσης και τη ντομάτα και τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό). Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, ρίχνουμε το ελαιόλαδο Καλαμάτας λίγο νεράκι και τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ο      

Διατροφική Αξία Μανιταριών : Τα μανιτάρια περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, που είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, την καλή λειτουργία του σκελετού και των μυών της καρδιάς, την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, τη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης κ.ά.
Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών, καθώς και στη μεταφορά των γενετικών πληροφοριών (DNA-RNA) στον οργανισμό.
Η περιεκτικότητα των μανιταριών σε χαλκό είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Ο χαλκός συντελεί στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και του χρώματος του τριχωτού της κεφαλής, συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό των αμινοξέων και συμβάλλει στην ακεραιότητα του νευρικού συστήματος.                                                     
Εκτιμάται επίσης ότι έχουν πιθανόν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σελήνιο. Η σχέση του σεληνίου με τον καρκίνο συνδέεται με τη δράση ενός ενζύμου που περιέχει σελήνιο (υπεροξειδάση γλουταθειόνης), το οποίο δεσμεύει τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό μας.   

Ο ψευδάργυρος, που είναι βασικό συστατικό των μανιταριών, συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.









                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου