Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ & ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ

Ένα απλό, γρήγορο και συνηθισμένο, μα τόσο ωραίο, απολαυστικό  και θρεπτικό, φαγητό, που ο καθένας μπορεί να το φτιάξει με ένα πολύ μικρό κόστος !
Ένα ωραίο γευστικό και θρεπτικό πιάτο.
Αγκινάρες ομελέτα

Το έχετε δοκιμάσει, αλλά σ’ αυτή βρήκα μια άλλη διαφορετική νοστιμιά.
Από σήμερα θα σας ενημερώνουμε για τη διατροφική αξία των βασικών υλικών της κάθε συνταγής. Πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική προσφορά για σας. 

ΥΛΙΚΑ : 3 Αγκινάρες Μικρομάνης Καλαμάτας, 4 πατάτες κανονικού μεγέθους, 2 αυγά, 2 μανιτάρια, ελαιόλαδο για τηγάνισμα, αλάτι, λεμονοπίπερο, γάλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε με προσοχή τις αγκινάρες αφού οι αγκινάρες Μικρομάνης είναι με αγκάθια αλλά πολύ πιο νόστιμες από τις άλλες.
*Όταν τις καθαρίζεται πρέπει να έχετε δίπλα σας μια λεκανίτσα με νερό και λεμόνι  για να μη σας μαυρίσουν οι αγκινάρες.                 
*Αμέσως μετά καθαρίζουμε και τις πατάτες, έτοιμες να πέσουν στο τηγάνι.  *Τηγανίζουμε πατάτες και αγκινάρες μαζί.             
*Συγχρόνως  χτυπάμε τα αυγά για να γίνουν ομελέτα  , τα ρίχνουμε στο τηγάνι, η ομελέτα μας  τηγανίζεται και από τις δύο –πλευρές και είναι έτοιμη να σερβιριστεί.
*Μπορείτε να ρίξετε το αλάτι όταν χτυπάτε την ομελέτα, μπορείτε να το ρίξετε, μαζί με το λεμονοπίπερο μόλις τη σερβίρετε στο πιάτο, ανάλογα τι αρέσει στον καθένα.
Καλή σας, απόλαυση !

Διατροφική Αξία Αγκινάρας.     
Σημαντική είναι η βιολογική της αξία, καθώς 1 μέτρια αγκινάρα (περίπου 1 κούπα) περιέχει το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το μέσο ενήλικα σε βιταμίνη C (11.7 mg – 20%),
Βιταμίνη K, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου. Συγκεκριμένα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με το 20% περίπου των ημερήσιων αναγκών μας στα εν λόγω συστατικά.
Δεν στερείται, ωστόσο, μικροστοιχείων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος B. Ακόμα σε έρευνα που έλαβε χώρα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι αγκινάρες, περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα.
Τέτοιες αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στην αγκινάρα είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη και πλήθος άλλων φλαβονοειδών και  φαινολικών στοιχείων.   
Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου,  συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στις αγκινάρες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου