Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ. 1 χταπόδι, 1 ποτήρι λευκό κρασί, ½ ποτήρι ξύδι, 1 κρεμμύδι, επίσης 1 κρεμμύδι για σοτάρισμα, 1 κουταλιά γλυκού πελτέ, 1 ντομάτα
ψιλοκομμένη, 3 φύλλα δάφνης,   2 σκελίδες σκόρδα, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο Καλαμάτας, μπόλικο μαϊντανό, αλάτι και λίγο πιπέρι, τέλος  3 κόκκους μπαχάρι. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ.  Κατ’ αρχήν ψαρεύουμε το χταπόδι μόνοι μας ή αν το «σπόρ» είναι δύσκολο, το αγοράζετε από τον ψαρά σας. Όπως και να έχει να θυμάστε ότι πρέπει να  το χτυπήσετε πολύ καλά και να το γουλίσετε, ώστε το χταποδάκι να γίνει μαλακό.                                                    
Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το κρασί, το ξύδι και το ένα κρεμμύδι και φυσικά πολύ λίγο νερό. Το αφήνουμε να βράσει να βγάλει τα υγρά του και μόλις βράσει, κόβουμε το χταπόδι σε κομματάκια και αφαιρούμε το κρεμμύδι.                                                                   
Ύστερα από αυτό βάλτε σε σιγανή φωτιά μια κατσαρόλα με λίγο λάδι
και βάλτε 1-2 κρεμμύδια, να σοταριστούν, αμέσως μετά ρίξτε  μέσα το χταπόδι για να σοταριστεί και αυτό.
Όσο το χταπόδι σοτάρεται, αραιώστε σε νερό  μια κουταλιά πελτέ  και τον ρίχνετε μαζί με 2 ντομάτες ψιλοκομμένες. Μετά ρίξτε και 3 φύλλα δάφνης, όπως και  τις σκελίδες σκόρδου και ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο Καλαμάτας, και μπόλικο μαϊντανό, το πιπέρι και τους 3 κόκκους μπαχάρι. 
Το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του και το παρακολουθείτε, ώστε όταν χρειάζεται να ρίχνετε λίγο χλιαρό νερό.  
ΣΗΜ. Το χταποδάκι γίνεται καλύτερο  όταν δεν το βράσουμε με νερό στην αρχή, γιατί σκληραίνει.  Γι’ αυτό το βράζουμε μόνο με κρασί, ξίδι και με ένα κρεμμύδι.
Τώρα, ήλθε η ώρα να βράσουμε και τα μακαρόνια, με το γνωστό κλασσικό τρόπο.    Μην ξεχάσετε όταν σερβίρετε τα μακαρόνια στο πιάτο να ρίξετε και μπόλικη μυζήθρα.
Το εξαίσιο, λαχταριστό, θαλασσινό, καλοκαιρινό πιάτο της χταποδομακαρονάδας είναι έτοιμο….
Γι’ αυτό Εσείς απολαύστε με ένα κόκκινο κρασί ! ! ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου