Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΚΑΚΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

                                              
Σήμερα η Ορθοδοξία απαιτούσε Ψάρι. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έφαγε ψάρι. Εμείς Κυκλαδίτες στην καταγωγή, προτιμήσαμε ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, την Αμοργό με
την πολύ ωραία και νόστιμη κακαβιά της. Ομολογουμένως ήταν από τα  πιο ωραία Αιγαιοπελαγίτικα πιάτα, η κακκαβιά με τα ολόφρεσκα πετρόψαρα είναι ένα φαγητό του ψαρά, νησιώτικο, ελληνικό,  που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.  
Εμάς πάντως μας ξετρέλανε ! ! !                                       
ΥΛΙΚΑ : 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3 κρεμμύδια, 2 πατάτες,
1 ½ κιλό διάφορα πετρόψαρα, κατά προτίμησα τα σκορπίδια είναι απαραίτητα, χυμό από 2-3 λεμόνια, αλάτι, λεμονοπίπερο, μαϊντανό,   λίγο λάδι και λίγο ακόμη λεμόνι για το λαδολέμονο.                                                                                           
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πασπαλίζουμε με λεμόνι και τα αλατίζουμε.  Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πατάτα την κόβουμε στα τέσσερα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την πατάτα.
Τα βράζουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα για να μαλακώσουν.
Αφού βράσουν τοποθετούμε τα ψάρια στρώσεις - στρώσεις, αρχίζοντας πρώτα από τα μεγάλα.
Αλατίζουμε ξανά τα ψάρια σε κάθε στρώση χωριστά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα τόσο όσο να σκεπάζει τα ψάρια, βράζουμε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το λαδολέμονο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, βγάζουμε τα ψάρια με μια τρυπητή κουτάλα,σουρώνουμε την σούπα, τη σερβίρουμε στα πιάτα και χωριστά σερβίρουμε τα ψάρια περιχύνοντας τα με το λαδολέμονο και το μαϊντανό.

Καλή σας Απόλαυση !

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Έχετε σκεφθεί ποτέ πως ένα φρούτο που το πετάμε να σπάσει την πρωτοχρονιά για γούρι, εκτός από αυτό τι άλλο σας προσφέρει ;       Το ρόδι, εκτός από το γούρι και την απίστευτη γεύση του, προσφέρει κάτι περισσότερο. 
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, έχει θεραπευτικές υπερδυνάμεις και Πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, αυτός ο κόκκινος καρπός, έχει επίσης λίγες θερμίδες.
Εκτός λοιπόν από το να το σπάτε για γούρι…………              
«βάλτε κι εσείς ένα ρόδι στη διατροφή σας»                                
και φέρτε καλοτυχία στην υγεία σας.                                             
Ας δούμε όμως  όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. 

 1. Αντιγηραντικές ιδιότητες: τα ρόδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σε μελέτη έχει βρεθεί ότι το ρόδι και τα μούρα, έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Επίσης, το ρόδι βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.
 2. Προστασία των νεφρών: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.
 3. Προστασία του ήπατος: Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Toxicology and Industrial Health, έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά και βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη.
 4.Τόνωση του ανοσοποιητικού: Τα ρόδια και ο χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες.

 5. Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.
  6.  Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις: Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.
  7. Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη: Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Oncology, έδειξε ότι ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.
 8.Προστασία από τον καρκίνο του μαστού: Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του και βρήκαν ότι κάποια από αυτά δρουν κατά του καρκίνου του μαστού. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού και τα εκχυλίσματά του «είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου ...».
   9.  Προστασία από τον καρκίνο του δέρματος: Η κατανάλωση ροδιού  συσχετίστηκε με μείωση και στους δύο κύριους τύπους καρκίνου του  δέρματος -το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό    καρκίνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα στο British Journal of    

     Dermatology.

 10.Προστασία του DNA: Τα αντιοξειδωτικά και/ή τα φυτοθρεπτικά 

     συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το 
     γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του.

 11.Ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης: Πρόωρη έρευνα διαπίστωσε 

     ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της 
     αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνδέεται με την κατανάλωση 
     τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

  
 12.Ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου: Έρευνα που δημοσιεύτηκε
     στο περιοδικό Food and Function, έδειξε ότι το ρόδι βοηθά στη
     ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του
     σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς
     άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό
     σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος
     του διαβήτη. Λόγω αυτών, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την απώλεια
    βάρους.
 13.Κατά των λοιμώξεων: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό
     Food and Chemical Toxicology, διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα του
     ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που
     χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.
  
 Πώς να απολαύστε τα ρόδια.
 Μπορείτε να τα φάτε φρέσκα, για ένα νόστιμο σνακ ή επιδόρπιο ή να  χρησιμοποιήσετε τους σπόρους τους σε σαλάτες.
 Επίσης, πίνετε χυμό ροδιού για ένα δροσιστικό ποτό που καταπολεμά  το σάκχαρο, είτε περιχύστε με αυτόν τις σαλάτες σας ή και τα  smoothies.
 ΠΗΓΗ:Ναυτεμπορική





Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια συνταγή  με πολύ ενδιαφέρον, αφού και επίκαιρη είναι και νηστίσιμη είναι και θρεπτική είναι και πολύ νόστιμη είναι.
Εκτός αυτών είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.                            
Ιδού λοιπόν τι χρειάζεστε και πως θα την κάνετε.
ΥΛΙΚΑ : 1 κιλό πατάτες, μανιτάρια (όποιο είδος εσείς προτιμάτε),           
2 καρότα, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 κρεμμύδι φρέσκο, 3 σκελίδες σκόρδο,       
1 ντομάτα, μισό ματσάκι μαϊντανό, ελαιόλαδο Καλαμάτας, αλάτι και πιπέρι. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.           Στη συνέχεια αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια. Πρέπει να προσέξετε, τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε, τα ρίχνουμε έτσι όπως είναι ή τα κόβουμε στα δύο.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί στο οποίο βάζουμε τα δύο κύρια υλικά μας, πατάτες και μανιτάρια, κόβουμε τα καρότα σε μικρά κομμάτια , όπως επίσης και τη ντομάτα και τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό). Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, ρίχνουμε το ελαιόλαδο Καλαμάτας λίγο νεράκι και τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ο      

Διατροφική Αξία Μανιταριών : Τα μανιτάρια περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, που είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, την καλή λειτουργία του σκελετού και των μυών της καρδιάς, την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, τη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης κ.ά.
Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών, καθώς και στη μεταφορά των γενετικών πληροφοριών (DNA-RNA) στον οργανισμό.
Η περιεκτικότητα των μανιταριών σε χαλκό είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Ο χαλκός συντελεί στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και του χρώματος του τριχωτού της κεφαλής, συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό των αμινοξέων και συμβάλλει στην ακεραιότητα του νευρικού συστήματος.                                                     
Εκτιμάται επίσης ότι έχουν πιθανόν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σελήνιο. Η σχέση του σεληνίου με τον καρκίνο συνδέεται με τη δράση ενός ενζύμου που περιέχει σελήνιο (υπεροξειδάση γλουταθειόνης), το οποίο δεσμεύει τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό μας.   

Ο ψευδάργυρος, που είναι βασικό συστατικό των μανιταριών, συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.









                  

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ & ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ

Ένα απλό, γρήγορο και συνηθισμένο, μα τόσο ωραίο, απολαυστικό  και θρεπτικό, φαγητό, που ο καθένας μπορεί να το φτιάξει με ένα πολύ μικρό κόστος !
Ένα ωραίο γευστικό και θρεπτικό πιάτο.
Αγκινάρες ομελέτα

Το έχετε δοκιμάσει, αλλά σ’ αυτή βρήκα μια άλλη διαφορετική νοστιμιά.
Από σήμερα θα σας ενημερώνουμε για τη διατροφική αξία των βασικών υλικών της κάθε συνταγής. Πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική προσφορά για σας. 

ΥΛΙΚΑ : 3 Αγκινάρες Μικρομάνης Καλαμάτας, 4 πατάτες κανονικού μεγέθους, 2 αυγά, 2 μανιτάρια, ελαιόλαδο για τηγάνισμα, αλάτι, λεμονοπίπερο, γάλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Καθαρίζουμε με προσοχή τις αγκινάρες αφού οι αγκινάρες Μικρομάνης είναι με αγκάθια αλλά πολύ πιο νόστιμες από τις άλλες.
*Όταν τις καθαρίζεται πρέπει να έχετε δίπλα σας μια λεκανίτσα με νερό και λεμόνι  για να μη σας μαυρίσουν οι αγκινάρες.                 
*Αμέσως μετά καθαρίζουμε και τις πατάτες, έτοιμες να πέσουν στο τηγάνι.  *Τηγανίζουμε πατάτες και αγκινάρες μαζί.             
*Συγχρόνως  χτυπάμε τα αυγά για να γίνουν ομελέτα  , τα ρίχνουμε στο τηγάνι, η ομελέτα μας  τηγανίζεται και από τις δύο –πλευρές και είναι έτοιμη να σερβιριστεί.
*Μπορείτε να ρίξετε το αλάτι όταν χτυπάτε την ομελέτα, μπορείτε να το ρίξετε, μαζί με το λεμονοπίπερο μόλις τη σερβίρετε στο πιάτο, ανάλογα τι αρέσει στον καθένα.
Καλή σας, απόλαυση !

Διατροφική Αξία Αγκινάρας.     
Σημαντική είναι η βιολογική της αξία, καθώς 1 μέτρια αγκινάρα (περίπου 1 κούπα) περιέχει το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το μέσο ενήλικα σε βιταμίνη C (11.7 mg – 20%),
Βιταμίνη K, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου. Συγκεκριμένα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με το 20% περίπου των ημερήσιων αναγκών μας στα εν λόγω συστατικά.
Δεν στερείται, ωστόσο, μικροστοιχείων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος B. Ακόμα σε έρευνα που έλαβε χώρα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι αγκινάρες, περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και κατέχουν την έβδομη θέση σε μια μελέτη των επιπέδων αντιοξειδωτικών σε 1.000 διαφορετικά τρόφιμα.
Τέτοιες αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στην αγκινάρα είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη και πλήθος άλλων φλαβονοειδών και  φαινολικών στοιχείων.   
Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα φύλλων της αγκινάρας προτρέπει την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου,  συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, που υπάρχουν στις αγκινάρες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.